Oltalom Sportegyesület
Cím: 1086 Budapest, Dankó u. 15.
Levelezési cím: 1410 Budapest, Pf. 200.
Elnök: Rákos András 

Tel.: (06 70379 2504 
E
-mail: info@utcaifoci.hu

Bővebb információ: www.utcaifoci.hu

Oltalom Sportegyesületet az Oltalom Karitatív Egyesület és Wesley János Lelkészképző Főiskola dolgozói, valamint veteránsportolók hozták létre 2005-ben azzal a céllal, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű emberek számára is lehetőséget nyújtson a sportolásra.

A Sportegyesület létrehozásával azoknak az embereknek is lehetősége nyílik a sportolásra, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a piaci alapon működő sportintézményeket látogassák. Az egyesület célja, hogy a rászorulók minél szélesebb rétegét tudja elérni alternatív segítő módszerével, amelyben a sportot, mint terápiás eszközt alkalmazza a hátrányos helyzetű emberek mentális és fizikai állapotának javítására. A sport által megélt sikerélmény generálóan hat a küzdési szellem megerősítésében, és kaput nyit a beszűkült kapcsolati rendszer kiszélesítésében. A hátrányos helyzetűek sportban elért sikere elősegítheti továbbá a szegények és a hajléktalanok irányába kialakult előítéletek csökkenését is.

Az Oltalom Sportegyesület futball csapata az egyetlen labdarúgó válogatottunk, amelynek sikerült kivívnia a jogot a világbajnoksági szereplésre. Első alkalommal 2006-ban szerepelt eredményesen a dél-afrikai Cape Town-ban megrendezett Hajléktalan Labdarúgó Világbajnokságon, ahol a résztvevő 48 ország közül 36. helyezést ért el. A 2007-es koppenhágai vb-n ugyancsak 48 csapat közül 12., míg a 2008-as melbourne-i bajnokságon 56 csapat közül 23. helyezést ért el. 2009-ben pedig a Milánóban megrendezett világbajnokságon 48 részt vevő csapat közül 20. helyezést ért el.

A Sportegyesület nem kizárólag futball szakosztályt működtet. Eredményesen működik az ökölvívó szakosztálya, továbbá rendszeres asztalitenisz edzéseket is tart az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utca 9. alatti székhelyén. Terápiás lovas szakosztálya is egyre nagyobb népszerűségnek örvend – hétről-hétre egyre több hátrányos helyzetű gyermek keresi fel azért, hogy nekik is lehetőségük legyen szamár- vagy lóhátról nézni a világot.

Edzések:

  • Ökölvívás heti 3 alkalom (hétfő, kedd, péntek)
  • Labdarúgás heti 2 alkalom (kedd, szombat) az aktív felkészülési szakaszban heti 5 alkalom kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat
  • Asztalitenisz: heti 5 alkalom
  • Terápiás illetve gyermek lovagoltatás, heti 1 alkalom (péntek) illetve előre egyeztetett időpontban.

A folyamatosan működő „Fűtött Utca” éjjeli menedékhelyen a legegyszerűbb bekerülési rendet alakítottuk ki, figyelemmel az azonnali segítséget igénylő, krízishelyzetben lévők ellátására:

  • egy hétnél nem régebbi intézményünk által kiadott fertőtlenítési igazolás. Ezen igazolás beszerzésére lehetőséget biztosítunk a „Fűtött Utcán” történő szűrővizsgálaton, a három napos türelmi idő alatt.
  • jelentkezés az éjjeli menedékhelyre, vagy a nappali melegedőbe,
  • a Házirend elfogadása,
  • a szállást igénybe vevők esetében érvényes ÁNTSZ által kiadott fertőtlenítési igazolás, -illetve 6 hónapnál nem régebbi tüdőszűrő papír. (Ez utóbbi két pont csak folyamatos betartózkodás esetén érvényes, egyszeri igénybevétel alkalmával nem kötelező).
    A nappali melegedő pedig bárki által igénybe vehető, pihenésre, kulturális, szórakoztató rendezvények szervezésére is szolgál.

A „Fűtött Utca” éjjeli menedékhely és a nappali melegedő szolgáltatásai teljesen térítésmentesek.